Vuurwerk kopen Drachten Gratis parkeren Ruime showroom Zena Funke Luypaers Vuurwerkplanet

Duurzaam Vuurwerk

Laten wij voorop stellen dat vuurwerk nooit 100% duurzaam zal worden en belangrijk daarbij is dat je ook weet wat duurzaam betekent: weinig belastend.

Wij zijn van mening dat je met vuurwerk ook stappen kunt zetten om de belasting te verlagen. Daarom spreken wij over verduurzamen. Dit kan heel divers zijn en hieronder proberen wij uit te leggen wat dat inhoudt en wat onze doelstellingen hierin zijn.

CO2 uitstoot vanwege transport

De CO2 uitstoot die vrijkomt bij productie is nihil. Productie vindt namelijk veelal plaats in kleine werkplaatsen zonder grote machines. Er komt vooral veel handenarbeid bij kijken. De meeste CO2 uitstoot is afkomstig van transport. Transport vanuit de fabriek naar de haven in Shanghai, van Shanghai naar Rotterdam, van Rotterdam naar de importeur en vanaf de importeur naar Zoetermeer. De meeste vervoersbewegingen zijn helaas lastig te reduceren, omdat vrijwel al het vuurwerk uit China afkomstig is. Maar door het aantal vervoersbewegingen te verminderen van de importeur naar ons én de CO2 uitstoot die er wel is te compenseren, kunnen wij onze CO2 voetafdruk vanwege de verkoop van vuurwerk verlagen tot bijna nul. Het compenseren van CO2 doen wij door te investeren in Carbon Credits via het Fair Climate Fund.

Wanneer de vuurwerkperiode voorbij is berekenen wij de CO2 uitstoot vanwege transport. Hiermee zullen wij dit jaar starten en communiceren wij dus vanaf januari wat de CO2 uitstoot is geweest en hoeveel wij gecompenseerd hebben.

In overleg met onze leverancier proberen wij ook qua CO2 reductie winst te behalen door het vuurwerk compacter te maken, zodat er meer stuks in een container of op een pallet passen.

CO2 uitstoot van het vuurwerk zelf

Onze leverancier Lesli heeft het initiatief genomen om de CO2 uitstoot van het vuurwerk zelf volledig te compenseren. Dit is vrij nauwkeurig te berekenen omdat van ieder product bekend is hoeveel gram buskruit hier in zit. In totaal wordt er voor Nederland en Duitsland circa 250.000 kg buskruit geïmporteerd in 2019. Dit buskruit zorgt voor een totale uitstoot van 145.000 kg CO2 en ook zij compenseren dit door te investeren in Carbon Credits via het Fair Climate Fund.

Er wordt wel actief gezocht naar oplossingen om buskruit en andere sassen te vervangen, maar alternatieven voor de consumentenmarkt zijn er helaas nog niet.

CO2 berekening en certificaat Lesli

Plastic

In relatief veel vuurwerk zit plastic verwerkt. Al deze kunststof materialen hebben een bepaalde functie, veelal esthetisch, maar soms ook voor de veiligheid of om de kwaliteit van het vuurwerk te waarborgen. Ons doel is om vuurwerk plastic vrij te krijgen. Vanaf 2019 zijn er actief stappen genomen om plastic te verbannen. Maar om ons uiteindelijke doel te bereiken geheel plastic vrij te worden, zullen er nog een aantal stappen genomen moeten worden. Oude voorraden vuurwerk met plastic zullen opverkocht worden en bij al het nieuwe vuurwerk dat geproduceerd wordt, zal per product gekeken worden naar alternatieven voor plastic. De grootste belasting wordt gevormd door het plastic dat daadwerkelijk met het vuurwerk verbonden is, dus bijvoorbeeld de plastic fluiters in een fluitbatterij. Dit komt daadwerkelijk in de natuur terecht. Ook andere plastic onderdelen zoals plastic lontbeschermers en plastic afdekking van cakes worden nu al vervangen door papier. Daarna willen we de verpakkingen aanpakken, omdat je deels mag verwachten dat dit plastic door de consument van te voren netjes wordt afgevoerd. Plakband daarentegen is bij vrijwel al het vuurwerk essentieel en geen duurzaam alternatief voor, dus dat is de enige uitzondering die wij maken.

Naast het vuurwerk plastic vrij krijgen, geldt dit ook voor plastic tassen. Wij hebben vanaf 2015 geen extra plastic tassen meer gekocht, maar hebben ze nog wel in voorraad. Deze zullen dus nog steeds uitgegeven worden totdat ze op zijn. Vernietigen is helemaal zonde. De nieuwe tassen die wij daarna van onze leverancier geleverd krijgen zijn volledig bio-plastic. Bij grotere bestellingen worden de zogenoemde Big-shoppers gebruikt, welke prima herbruikbaar zijn voor de doordeweekse boodschappen.

Metalen en fijnstof

Naast buskruit heb je meer grondstoffen (sassen) nodig om de gewenste effecten te krijgen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld metalen nodig die specifieke kleuren veroorzaken als deze ontbranden. Alternatieven voor deze metalen zijn er vrijwel niet en het nadeel is dat deze ook minder effectief in te zetten zijn waardoor de uitwerking tegen kan vallen. Wat de een mooi vindt, vindt de ander niet mooi, dus het is een kwestie van smaak. En siervuurwerk dat minder onderscheidend is qua kleuren en effecten zal minder gekozen worden omdat hier vooral een stukje emotie bij komt kijken. Op dit punt moeten wij dus helaas concluderen dat er verbeteringen nodig zijn, maar vooralsnog niet haalbaar. Dit is dus de grootste uitdaging, maar samen met onze leverancier Lesli en de fabrikanten in China zijn we volop bezig om alternatieven te vinden voor de metalen die we de lucht in schieten.

Recycling

Grondstoffen hergebruiken is iets wat wij zoveel mogelijk stimuleren. Alles wat wij hierin kunnen bijdragen voeren wij dus uit. Kartonnen dozen worden gescheiden, net als de metalen kooiverpakkingen, metalen banden, pallets en het folie dat afkomstig is van verpakkingen en pallets. Allen essentieel voor transport en veiligheid en allen goed te recyclen/ her te gebruiken.